Ragdoll

Ezen az oldalon a ragdollról sok érdekes és fontos dolgot tudhatsz meg. Tévhitekről, a színek és mintázatok változatosságáról (képekkel).

Története
A ragdoll (rongybaba), mint fajtatiszta cica, először 1965-ben lett elismert. A fajta Kaliforniából Ann Bakertől származik, aki perzsa cicákat tenyésztett. Az „ősanya” Josephine volt, tőle származott az első ragdoll kinézetű alom. Josephine egy fehér perzsa-angóra típusú macska volt, aki az utcán nevelkedett. Mivel nem volt szerető gazdája, aki gondoskodott volna róla, és szeretettel, kedvességel halmozta volna el, ezért a természete vad volt. Egy sajnálatos beleset jelentette számára (így a ragdoll cicák számára is) a jövőt. A baleset után Ann befogadta és ápolgatta. Josephine a törődésért és a sok szeretetért tündéri kiscicákkal ajándékozta meg újdonsült gazdiját, azon túl, hogy az ő természete is valamivel szelídebb, kedvesebb lett. A kiscicák teljesen más természetűek voltak, mint Josephine. Kedvesek, játékosak és „emberszerető” cicák lettek. Ann-t lenyűgözte a kiscicák természete, külleme és ekkor úgy döntött, hogy tenyésztésbe fogja Josephine-t. A ragdoll cicák ősei, Buckwheat (burma jellegű nőstény), Raggedy Ann Fugianna (bicolour nőstény), és Warbucks (kandúr). Mindhármójuknak Josephine volt az anyja, de más-más apától származtak.

Josephine
Buckwheat
Daddy Warbucks
Ann Baker Kookie, Toy Sue, & Kookie társaságában - 1966

Ann megalapította a saját szervezetét (International Ragdoll Cat Associaton – IRCA), de ez más macskás szervezetekkel nem volt kapcsolatban. Szigorú tenyésztési elvei voltak, amelyeket a többi tenyésztőnek követnie kellett, és minden eladott kölyök után fizetni kellet Ann-nek. Később Ann egyre vadabb dolgokat állított a ragdollokról, ezért sok tenyésztővel megromlott a viszonya, és kiléptek Ann szervezetéből. Ezt követően kezdődött el, hogy elfogadtassák más egyesületekkel is a ragdollt, mint fajtatiszta cicát. Ez lényegében Laura és Danny Dayton, továbbá Georgeann és Dave Chambers „érdeme”, akik még azelőtt vették Ann-től cicáikat, mielőtt még érvényesíteni tudta volna tenyésztési elveit, programját.

Laura & Denny Dayton
Laura & Denny korai ragdolljai – 1970

1971-ben alakították meg a The Ragdoll Society – később Ragdoll Fancier’s Club-ot – napjainkban Ragdoll Fanciers’s Club Internatonal (RFCI) néven ismert egyesületet. Célja a ragdollok elfogadtatása a nagyobb macskás szervezetekkel, és hogy minél többen megismerhessél ezt a csodálatos fajtát. Az USA-ban 1967-ben fogadtál el, míg Európába (Nagy-Brittannia) 1981-ben érkezett meg az első cica. A cicák elterjedését a média éppúgy segítette, mint ahogy hátráltatta. Sajnos rengeteg tévhit született róluk, például, hogy nem vagy csak alig éreznek fájdalmat, bátran lehet dobálni őket, nincs félelemérzetük, stb... Ennek „köszönhetően” a szervezetek először nem fogadták el őket, mert úgy gondolták, hogy nem szabad ilyen „rossz” tulajdonsággal rendelkező cicákat tenyészteni. Persze ezek a rossz tulajdonságok javarészt Ann-től eredtek, mert így próbálta még érdekesebbé tenni ezt a fajt. Fontos tudni azonban, hogy ugyan úgy éreznek és szükségük van a szeretetre, gyengédségre. Az, hogy nem félnek, nem igaz, csak barátságosabbak – még az idegenekkel is – mint más cicák. Végül az első ragdoll cica bekerülését követő 16 év múlva a FIFE külön fajnak ismerte el a ragdollt.

A ragdoll ősei vérvonalában megtalálható a cirmos (lynx) mintázat és vörös szín is. Ez utóbbi két jellemző nagyon ritka, ezért külön tenyésztői programok vannak a lynx mintázat és vörös szín megőrzése és továbbtenyésztése érdekében.

Standard
A standard megtekinthető itt: STANDARD

Természete
A ragdoll természete játékos, kölykös lendülete felnőttkorát is végigkíséri. Mindezek mellett kiegyensúlyozott, nyugodt, egyesek szerint már-már lusta. Sokat beszélget gazdájával, mintha csak megértenék egymást – de ez talán így is van. Rendkívüli játékos természete mellett szereti a kényeztetést, a simogatást, a nyugalmat. Játék közben sosem feledkezik meg fogairól és karmairól, sosem karmolja vagy harapja meg gazdáját. Nagyokat ugrik, szökell, futkározik, bújócskázik, bármilyen játéknak részesévé tud válni. Mivel rendkívül emberszerető, ezért különösen vágyik más társaságára. Ha hosszabb ideig kell egyedül hagynunk, lehetőség szerint tartsunk két cicát. Nagyon jól kijön más állatokkal, más cicákkal és kutyákkal egyaránt. A kertben biztosítsunk neki egy zárt helyet, ahonnan nem tud megszökni, mert barátságos természete miatt könnyen elviheti valaki. Nyugodt, békés természetének köszönhetően tökéletes társa lehet gyerekeknek, időseknek egyaránt. Szőre nem igényel annyi gondozás, nem filcesedik olyan könnyen, mint pl. a perzsa cicáé, de azért ajánlatos hetente egyszer-kétszer kifésülni. Tavasszal és ősszel, amikor bundát cserél érdemes többször is átfésülni. A fésülködést a cica és a gazdi is egyformán élvezheti, főleg ha a cicát már kicsi kora óta hozzászoktattuk. Fontos, hogy ne legyünk erőszakosak, ha a cica unja, engedjük elmenni, és később próbáljuk meg újra. Adjunk neki jutalomfalatot és dicsérjük meg. Ha nem engedünk a cicának és akarata ellenére folytatjuk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a cica sosem fogja örömmel fogadni, ha meg akarjuk fésülni. Tehát legyünk türelmesek.

Tévhitek a ragdoll-ról
Sajnos az évek során sok tévhit született a cicával kapcsolatban. Igaz sok magától Ann-től származik, aki ezekkel a „rossz” tulajdonságokkal akarta még népszerűbbé tenni a ragdollt. Ann például azt állította, hogy a ragdoll nem érez fájdalmat és félelmet. Ez persze nem igaz, hiszen ők is érző lények. Azt még elhihetjük, hogy ahogy embereknél is akadnak olyanok, akiknek alacsonyabb vagy magasabb a fájdalomküszöbük, úgy a cicáknál is lehet szó ilyenről, de azt bizton állíthatjuk, hogy ők is érzenek fájdalmat. ... hogy nincs félelemérzetük?… talán inkább túlon-túl bíznak más állatokban, és bennünk, emberekben. Nem arról van szó, hogy nem félnek, egyszerűen csak bíznak abban, hogy mindenki kedves és szereti őket. Ha ezt emberi tulajdonságként kezelnénk inkább naívságnak nevezhetnénk, de semmiképp sem tulajdoníthatnánk be annak, hogy nem félnek.

Olyan dolgok is napvilágra kerültek, hogy csontozatuk más, mint a többi cicáé. Ez nem igaz, épp olyan erős és rugalmas, mint bármelyik másik fajtáé. Rongybaba tulajdonságukat a természetükkel magyarázhatjuk, de ez egy újabb tévhitet vet fel. Nem minden ragdoll dobja el magát azonnal az ember kezében, és nem mindegyik tűri egyformán a dédelgetést. Mindegyikük külön egyéniség, ezért még véletlenül se bélyegezzük meg más ragdoll cicák tulajdonságaival. Vannak köztük, akik igenis igénylik, hogy ölbe vegyék őket, és simogassák, de vannak, akiknek elég, ha csak az ember mellé feküdhetnek, és néha megsimogatjuk őket. Ez nem hiba, egyszerűen csak ilyen a természetük.

A ragdoll bármilyen is legyen, egy szinte bizton állítható: imádattal, szeretettel várja haza gazdáját. Tudja mikor ér, haza és már az ajtóban várja nyávogva, hízelegve. Néha már nem tudja tovább fokozni örömét, egyszerűen csak lefekszik, és várja a gazdi meleg kezének simogatást, kedves, nyugtató hangját … és esetleg valami jutalomfalatot.

Egy biztos, ha valakinek már egyszer volt ragdoll cicája, többet el sem tudja képzel nélküle az életet. Egyszer s mindenkorra belopja magát az ember szívébe, és többé sosem lehet elfelejteni, nem pótolhatja senki és semmi más…

Színek, mintázatok
A ragdoll cicáknak eredetileg két alapszíne volt, a fóka (seal) és a kék (blue). Az évek során a tenyésztőknek újabb és újabb színeket sikerült kitenyészteni, ennek köszönhetően mára már hat szín elfogadott.

Minden kiscica fehéren születik, általában legalább 10 nap elteltével, fokozatosan jelenik meg színük és mintázatuk, de végleges színüket és mintázatukat csak két éves korukra érik el.

Egy kis segítség, hogy hogyan is képzeljük el a színek és mintázatok variációinak sokaságát.

Lynx (cirmos, tabby): ez a mintázat bármelyik lent említett mintázattal együtt járhat, ezért beszélhetünk lynx bicolour-ról, lynx colorpoint-ról és lynx mitted- ről is. Ebben az esetben a cica arcán, fülén, farkán és lábain figyelhetjük meg a cirmosságot..
Tortie (teknőc): ez a mintázat szintén bármelyik fent említett mintázattal együtt járhat, így tehát lehet tortie colourpoint, tortie bicolour, tortie mitted is. Ennél a mintázatnál a cica színe (fóka, kék, csokoládé, lila) mellett vörös vagy krém árnyalatokat láthatunk. (a kéknél krém, a fókánál vörös).
Torbie: ez a tortie és a lynx mintázat együttes megjelenését jelenti.

EMS kód: a színek és mintázatok meghagtározása betűk és számok kombinácójának segítségével. (táblázat a képek után).

Bicolour: a cica arcán egy fordított V alak található, ami a homloktól indul és egészen az állig tart. A cica teste fehér (a lábak, a mellkas, a has és a gallér is), a színe pedig a fülén, a hátán és a farkán látható.

képek - feltöltés alatt

seal bicolour seal lynx bicolour
seal tortie bicolour seal tortie lynx bicolour
blue bicolour blue lynx bicolour
blue tortie bicolour blue tortie lynx bicolour
chocolate bicolour chocolate lynx bicolour
chocolate tortie bicolour chocolate tortie lynx bicolour
lilac bicolour lilac lynx bicolour
lilac tortie bicolour lilac tortie lynx bicolour
red bicolour red lynx bicolour
cream bicolour cream lynx bicolour

Mitted: (zoknis, papucsos): a cica arca, a fülek, a farka és a lábak a test többi részénél sötétebbek, de a mellső lábakon fehér zoknik (csak a mancsok fehérek), a hátsó lábakon fehér csizmák (egészen a könyökig vagy még feljebb fehér a láb) vannak. A cica szakálla, álla, mellkasa és a hasa is fehér.

seal mitted seal lynx mitted
seal tortie mitted seal tortie lynx mitted
blue mitted blue lynx mitted
blue tortie mitted blue tortie lynx mitted
chocolate mitted chocolate lynx mitted
chocolate tortie mitted chocolate tortie lynx mitted
lilac mitted lilac lynx mitted
lilac tortie mitted lilac tortie lynx mitted
red mitted red lynx mitted
cream mitted cream lynx mitted

Colourpoint: (Siamese pattern): the cat's ears, feet and tail face (these are called points) are darker than the body color. The point must not contain white.

seal colourpoint seal lynx colourpoint
seal tortie colourpoint seal tortie lynx colourpoint
blue colourpoint blue lynx colourpoint
blue tortie colourpoint blue tortie lynx colourpoint

chocolate colourpoint chocolate lynx colourpoint
chocolate tortie colourpoint chocolate tortie lynx colourpoint
lilac colourpoint lilac lynx colourpoint
lilac tortie colourpoint lilac tortie lynx colourpoint
red colourpoint red lynx colourpoint
cream colourpoint cream lynx colourpoint

EMS kódok

 

Hagyományos

Új

 

Seal

Blue

Chocolate

Lilac

Red

Cream

Bicolor

RAG n 03

RAG a 03

RAG b 03

RAG c 03

RAG d 03

RAG e 03

Bicolor lynx

RAG n 03 21

RAG a 03 21

RAG b 03 21

RAG c 03 21

RAG d 03 21

RAG e 03 21

Bicolor tortie

RAG f 03

RAG g 03

RAG h 03

RAG j 03

 

 

Bicolor torbie

RAG f  03 21

RAG g 03 21

RAG h 03 21

RAG J 03 21

 

 

Colorpoint

RAG n

RAG a

RAG b

RAG c

RAG d

RAG e

Colorpoint lynx

RAG n 21

RAG a 21

RAG b 21

RAG c 21

RAG d 21

RAG e 21

Colorpoint torite

RAG f

RAG g

RAG h

RAG j

 

 

Colorpoint torbie

RAG f  21

RAG g 21

RAG h 21

RAG j 21

 

 

Mitted

RAG n 04

RAG a 04

RAG b 04

RAG c 04

RAG d 04

RAG e 04

Mitted lynx

RAG n 04 21

RAG a 04 21

RAG b 04 21

RAG c 04 21

RAG d 04 21

RAG e 04 21

Mitted tortie

RAG f  04

RAG g 04

RAG h 04

RAG j 04

 

 

Mitted torbie

RAG f  04 21

RAG g 04 21

RAG h 04 21

RAG j 04 21