Betegségek

Általánosságban »
Betegségek »
Élősködők és gombás fertőzések
Bolha »
Férgek »
Szívférgek »
Féreghajtás »
Kullancs »
Fülatka »
Atka »
Tetü »
Toxoplazmózis »
Ótvar, avagy az élsőködő gomba »
Vírusos megbetegedések
Fertőző bélgyulladás (FIE) »
Macskanátha »
Fertőző hashártyagyulladás (FIP) »
Immunhiányos megbetegedést okozó vírus (FIV) »
Macskaleukémia (FeLV) »
Veszettség »

Az itt olvasható leírások csak tájékoztató jellegűek. Ha bármilyen jel, tünet látszik cicánkon (vagy más háziállatunkon, esetleg magunkon) forduljunk orvoshoz, aki pontos diagnózis után a megfelelő kezelésben részesít minket.

Általánosságban vissza

A macskák ellenállóképessége és rugalmassága minden állatfajénál nagyobb. Mivel a cicák ügyenesen leplezik fájdalmaikat, gyakran a gazdik észre sem veszik, hogy kedvencük beteg. Tehát, ha a cica betegnek látszik, akkor az is és amilyen hamar csak lehet állatorvoshoz kell vinni. Az amúgy barátságos cica ellenséges viselkedése, agressziója másokkal szemben, betegségre utaló jel is lehet, mert valószínű fájdalmai vannak. Ha cicánk bepiszkít (pedig soha nem szokott), de egészségesnek látszik az is betegség jele lehet, pl. vese- vagy hólyaggyulladása van. Ennek ellenére nagyon nehéz megállapítani, hogy cicánk beteg (főleg ha nincsenek külső jelei). Mégis, ha igazán jól ismerjük cicánk viselkedését, reakcióit az nagy segítség lehet a betegség észrevételében.

A betegségek nagy része megelőzhető, ha kerüljük a stressz helyzeteket, amit okozhat zajos környezet, zsúfoltság, de a kevés törödés is épp olyan ártalmas lehet kedvencünkre. Fontos, hogy cicáink környezete tiszta legyen (az almostál, itató és etető tál), de a megfelelő étrend is nagyban befolyásolja ellenállóképességüket.

Leggyakoribb tünetek:
* hasmenés (nem mindig)
* gyakori vizelés
* széklet- vagy vizeletürítési nehézségek
* szokatlan színű széklet- vagy vizelet
* váladékos szem vagy orr, nőstényeknél hüvelyi folyás
* a harmadik szemhéj nem húzódik vissza
* hőemelkedés (38,5-39 oC a normális)
* étkezési szokások megváltozása (kicsit vagy egyáltalán nem eszik, sokat iszik)
* hirtelen furcsak viselkedés (látszólag ok nélkül)
* viselkedés megváltozása (visszahúzódó, csendes, félénk)
* bőrkiütés
* hirtelen szőrhullás, kopasz foltok megjelenése
* egyenetlen, csomós szőrzet
* nem mosakszik
* nyáladzás
* felfúvódott has
* általános rossz közérzet
* súlyvesztés
* nehézkes járás (neheze tud járni)
* bénulás jelei
* gyakori ételhányás (nem a szőrcsomók felöklendezése)

Ha cicánkon bármelyik tünetet észleljük, amilyen gyorsan tudjuk, vigyük orvoshoz!!!

Betegségek

Élősködők és gombás fertőzések

Bolha vissza
Az élőlények véréből táplálkozók élősködők. Több fajtájuk van, de szinte minden bolha (amit a kutyákban és a macskákban találunk) "macskabolha" (Ctenocephalides felis). A macskában élő bolhák rengetegen vannak (lehetnek tojás, lárva vagy akár báb állapotban is). Ezért van szükség olyan bolhaírószerre, amely a bolhák minden állapotában hatásos. A nőstény bolha vérszívás után két napig képes petéit lerakni (szabad szemmel alig látható, fehér színű, fél milliméternél is kisebb). A peték általában kihullanak a cica bundájából és a közvetlen környezetében 1-10 nap alatt kikelnek (lárvák - fehér, pár milliméter nagyságú). Fényérzékenységük miatt a szőnyegben vagy a padló repedéseiben tűnnek el, ahol bolhaürülékkel, házi porral és apró bőrdarabokkal táplálkoznak. A tojásból való kikelés után 5-10 nappal bábbá alakulnak (hogy hányan érik el ezt az állapotot, az a körülményeken múlik). Megfelelő feltételek mellett - meleg és nagyon párás levegő, rezgés, sötét - a bábok kibújnak a gubóból (a gubóban akár 2 évig is élhetnek) így kifejlett bolhák lesznek. A rezgés számukra azt jelenti, hogy megérkezett a gazdaállatuk, ekkor ráugranak és azonnal szívni kezdik a vérét.
A bolha szinte minden tisztítószerre érzéktelen, sőt a felmosás még jobban élteti őket a párás levegő. A gyakori felmosás helyett inkább porszívózzunk. Ha a bolháknak csak kis jelét is észrevesszük minden állatot (azt is amelyiken nem látunk bolhásságra utaló jelet) és a környezetüket is bolhátlanítani kell.
Mivel a bolha gyors és nagyon ugrik, észrevehetetlenül kerül kedvencünk bundájába. Nagyon nehéz észrevenni, mert ahogy elkezdjük keresni a cica bundájában, pillanatok alatt eltűnnek, mert nagyon érzékenyek a fényre.
Ha cicánk bundáján bolhaürüléket találunk, biztosak lehetünk benne, hogy a cica sajnos bolhás. Ezt leggyakrabban a cica faroktövénél és hátán láthatjuk. Mivel homokszerű, apró kis fekete szemcsék, olyan mintha a cicára föld szóródott volna. Ennek kiderítésre a legjobb módszer, ha a szemcséket egy nedves papírra tesszük, rövid időn belül vörös karikák jelennek meg körülöttük (a vérszívás miatt).
Nem kell szégyenkezni, ha cicánk bolhás - ez szinte minden állattal előfordul. A baj az, ha nem kezeljük, ugyanis a kölyköknél a súlyosabb bolhafertőzés vérszegénységet okoz, de halálhoz is vezethet. De a bolha galandférget is terjeszt. A cica a bolháktól vakarózással és rágcsálással próbál megszabadulni, ami tönkreteszi a bőrét, így még több probléma alakulhat ki.
Végezetül én azt ajánlom, hogy cicánkat havonta kezeljük bolhaölő szerre. A legjobb szereket az állatorvos adja (de állatpatikákban is nagyon jók kaphatók). Ne a legolcsóbbat vegyük meg, mert azok gyakran nem is használnak, sőt még allergiát is okozhatnak. Azért is ajánlom ezt a két helyet a bolhairtó beszerzésére, mert ők kapják a legjobb szereket, melyek új aktív összetevőket tartalmaznak (ez azért fontos, mert a bolhák ellenállóvá válnak). Az állatorvos meg tudja mondani, hogy melyik szert érdemes használni, illetve, ha egy bizonyos szert többször használtunk már, akkor adhat egy másikat, nehogy a bolhák ellenállóvá váljanak.
Mi a cicákat bolhairtó cseppekkel kezeljük havonta. Nekünk ez vált be a legjobban, arról nem is beszélve, hogy ez nem teszi tönkre a cica bundáját (mint a nyakörvek), és ez gyakorlatilag nullára csökkenti a nyakörv okozta balesetek számát.

Férgek vissza
Az állat testében élő, belső élősködők. Sokféle macskaférget ismerünk, de a leggyakoribb a rózsaszín-fehér orsóféreg (Toxocara cati) - kb. 10 cm-esre nő, és a fehér galandféreg (Dipylidium caninum és Taenia taeniaformis) - 1 m-nél is hosszabbra nőhet. Ezek a féregfajták a cica emésztőrendszerében élősködnek, és a bélben található, félig megemésztett étellel táplálkoznak. Ritkán vannak a tüdőben, szívben és akár szemben élő férgek is.
A kölyökmacskák az orsóférget az anyatejen keresztül is elkaphatják, függetlenül attó, hogy az anyjuk féregtelenítve van. Férgességet a fertőzött ürülékkel való találkozáskor, vagy a zsákmányállattól is elkaphatják a cicák, de akár a fűben vagy földben éveken át életben maradni képes peték is okozhatják. Ebben az esetben a cica szervezetébe kerülő peték befejezik fejlődésüket és szaporodni kezdenek.

A férgek az emésztőrendszerben élnek, de átvándorolhatnak más szervekbe is, útközben nagy károkat okozva. Általában a gyenge immunrendszerű macskáknál okoznak gondot, főleg ha tömegesen vannak jelen.
Kölyköknél a felfúvódott, kerek has, a foltos szőrhullás és a hasmenés az orsóféreg-fertőzés jele. A gyenge vagy idős állat szervezetét oly annyira legyengítheti, hogy az a cica halálához vezet.
Kifejlett, erős macskáknál alig észrevehetőek a tünetek, kivéve ha kismértékű súlyvesztéssel vagy szőrhullással jár. Esetenként a macska ürülékében vagy a végbélnyílás körül a szőrre tapadva galandféreg nyomatit találhatjuk (általában rizsszem nagyságú, enyhén lapos darabok - minden ilyen darab tele van ezernyi petével, amit a boha is felszedhet, vagy a macska újrafertőzi magát).

Szívféreg vissza
Főleg az Egyesül Államokban terjedt el, de Dél-Európában is találkoztak már vele. Ezt egy szúnyogfajta terjeszti. A féreg a macskák (kutyák) szívébe és az azt körülvevő véredényekbe fészkeli be magát. A szívműködést gátolja, így akár szívmegállás lehet a vége.
Az állatorvos egy olyan speciális előkészítő kezelést alkalmaz, amely következtében a féreg még fejlődés közben elpusztul. Sajnos a kialakult szívférgesség gyógyíthatatlan.

Féreghajtás vissza
Ajánlatos az állatorvostól tanácsot kérni, mert ő tud segíteni a legújabb, de legfőképpen leghatásosabb szerekkel kapcsolatban. A kölyköknek speciálisan kifejlesztett féreghajtó van. Normális esetben elég évente 4-szer megismételni.

Kullancs vissza
Nyolclábú, pókszerű, veszélyes élősködő, mely az emberek és az állatok véréből is táplálkozik. Magas fűben és bokrokban élnek. Ha megkapaszkodtak, rögtön szívni kezdik a vért, ha teleszívták magukat, leesnek a gazdaállatról. Könnyen észrevehető fényes, kerek, szemölcsszerű alakjukról (akár az 1 cm-t is elérhetik, de általában csak fele ekkorák).
Maga a kullancs - kivéve a bőrirritációt - nem veszélyes, de az általuk hordozott kórokozók annál inkább. Kb. a kullancsok 15-20%-a hordozza Lyme-kór kórokozóját. A lakásban élő macska nem szed össze kullancsot. Azok a cicák, akik viszont kijárnak, bármikor összeszedhetik, ezért nagyon fontos náluk a megelőzés (pl. spray, nyakörv, cseppek). Ha kullancsot találunk a macskában, azonnal ki kell szedni. Ha sikerül 24 órán belül eltávolítani, szinte kizárhatjuk a megbetegedést. Az eltávolításra van speciális csipesz, de a mutató- és hüvelykujjunkkal is megtehetjük. A kullancsot a fejéhez minél közelebb kell megfogni, majd csavaró mozdulattal kiszedni, végül a területet jóddal fertőtlenítsük.

Fülatka vissza
Fehér, pókszerű lény, a fülzsírból táplálkozik. Könnyen átterjed más állatokra is. A macska fülében a fekete vagy barnás büdös, szemcsés váladékot a fülatka okozza. Soha nem szabad kezeletlenül hagyni a fertőzést, mert a cica vakarózás közben megsebesítheti magát, így még nagyobb fertőzés alakul hat ki, ami fülgyulladáshoz vezethet. Többféle szer létezik ellene, de mindegyik egyformán hatásos, így a fertőzés sokáig fennállhat.

Atka vissza
Más néven szőratka, rühatka. Apró élősködő, mely az állat bőrén vagy bőre alatt él. A bőrön lyukakat fúr, ezzel rühességet és rossz közérzetet okoz. A cica sebesre vakarja a bőrét és a bundáját, ami hámlani kezd, végül begyullad.
A cicák leggyakrabban a Cheyletiella blakei nevű atkától fertőződnek meg. Ha felmerül a fertőzés veszélye, az állatorvos a bőr különböző részeiből szövetmintát vesz, majd mikroszkóppal kideríthető, hogy valóban atkával fertőzött-e a cica.
Ha a cica fertőzött speciális samponnal hetente kell fürdetni. Injekciókúrára és a környezet kezelésére is szükség lehet. Mivel az atka igen fertőző, ezért előfordulhat, hogy a többi állatot is kezelni kell, ha felmerül a fertőzés gyanúja.

Tetű vissza
Nagyon ritkán fordul elő, hogy tetvekkel (Felicola subrostraus) fertőződjenek a cicák. Vakarózással és szőrhullással jár. A tetű a cica bőrébe kapaszkodik és lerakja petéit (serke), ilyenkor a cica dohos, áporodott szagú.
Az állatorvos kezeli a cicát, de a fekhelyét, keféjét stb. is ki kell tisztítani. A tetvesség általában a hiányos higiénia következménye.

Toxoplazmózis vissza
Az egysejtű Toxoplasma gondii élősködő okozza, minden betegségtünet nélkül zajlik le, és nagyon ritkán szenvednek ettől a fertőzéstől. A parazita cisztái a macska székletével távoznak. Ha elég nedves a külső környezet sokáig élhetnek földön, füvön vagy zöldségeken.
A macska a zsákmányától, nyert hústól fertőződik meg, vagy ha olyan füvet eszik, amit rajta van az élősködő cisztája.
Az emberek is elkaphatják – bár ritkán -, általában influenza szerű tünetei vannak, majd kialakul a védettség a fertőzéssel szemben.

Nagyon ritkán okoz súlyos betegséget és halált. A toxoplazmózis a magzatra a legveszélyesebb (maradandó károsodást okozhat), de csak akkor, ha az anya védettsége még nem alakult ki, és a terhesség alatt találkozik először a fertőzéssel.
Nem csak a macskák terjesztik a fertőzést, mert kertészkedés közben vagy fertőzött zöldségektől is elkaphatjuk. Elsősorban nem a macska, hanem a nyers hús és a fertőzött zöldségek a forrása a toxoplazmózisnak.

Ótvar, vagy az élősködő gomba vissza
Fertőző, bőrelváltozást okozó gombafertőzés, melyet szinte mindig a Microsporum canis okoz. Leginkább a nyak és a fül környékén kör alakú vagy ovális kopasz foltokban jelenik meg, de bárhol máshol is megjelenthet (pl. lábakon). A gomba a bőr és a haj keratinjában él, ritkán viszketést okoz. Általában kutyák és emberek (gyerekek) fertőződnek meg. 1-2, de akár 6 hétig is lappanghat.
Azok a macskák, amelyek már egyszer átestek a betegségen tünet nélkül hordozhatják tovább az ótvart, így továbbfertőzve más macskákat. Ők a hordozók.
Diagnózis
Tünetei: tünetmentes, ép szőrzettől a teljes kopaszságig lehet, ezért nagyon nehéz diagnosztizálni. Legkönnyebben sötét szobában UV-lámpával megvilágítva vehető észre, mert ilyenkor a spórák 35-40%-a zöldesen világít. A legmegbízhatóbb mód, azonban a szőrből és a bőrből vett minta tenyésztése. Ekkor az állatorvos több helyről vesz mintát – a látszólag egészséges területről is – egy tiszta fogkefével (Mackenzie-módszer). Általában 10 nap alatt, de akár 3 hét alatt derül ki az eredmény. Ha az ótvarnak csak a gyanúja is felmerül, azonnal el kell kezdeni a kezelést.
Megelőzés

Nem minden esetben lehetséges, mert nagyon apró spórákkal terjed, melyek akár évekig képesek fertőzni, mert bárhol képesek életben maradni (pl. autóban, cipő talpon, stb).
Valamennyire azért megelőzhető, mert az ótvar nem szereti a friss levegőt, a napfényt és a szárazságot.
Kezelése
Pár évvel ezelőtt még nem sok lehetőség volt. Az állatot kopaszra borotválták, hetente vagy még gyakrabban fürdették speciális, ótvar ellen samponnal. Az egész házat és a környéket is kezelni kellet: mindent fertőtleníteni, amit nem lehet az kicserélni (pl. szőnyeg, kárpitozott bútor). Van gyógyszer is (pl. Griseofulvin), de ez nagyon erős és súlyos mellékhatásai vannak, főleg az állati magzatra. Egy másik szer a Sporonox, de ez sokkal drágább, így lényegesen kevesebb mellékhatásai miatt. A kezelések során füstölő fertőtlenítést is alkalmaznak egy speciális füstölőgyertyával, ekkor teljesen elpusztulnak az ótvar spórái, így az újrafertőzés is megelőzhető.

Még ma is az ótvartól tartanak a legjobban, de folyamatos kutatások, kísérletek vannak az új szerek megtalálása érdekében (pl. Lufenuron). Ezek könnyebben és biztonságosabban használhatóak, mint a hagyományos ótvar elleni szerek.

Vírusos megbetegedések

Fertőző bélgyulladás (FIE) vissza
Más néven pánleukopénia, melyet a Panleukopenia vírus okoz és gyomorbél traktust fertőzi meg. A betegség következtében a cica fehérvérsejtjei nagy része elpusztul. Általában tüdőgyulladással párosul.
Tünetek: magas láz, hányás, véres hasmenés. Ezek együttesen a cica kiszáradásához vezet és sajnos sokan nem is élik túl.

Ha a betegséget még időben kezelik, akkor van remény a gyógyulásra, de ha a gyulladás kifejlődik, abba a felnőtt cicák 90%-a, míg a kölykök 100%-a belehal. Hosszú és intenzív kezelés szükséges. Ilyenkor a cica bármilyen más vírus és baktérium fertőzést is elkaphat a cica, amit egészségesen minden bizonnyal leküzd az immunrendszere.
A vírus a cicák székletében, hányásában és azon a felületen is tovább él egy darabig, ahonnan eltávolítottuk. A kint élő cicák sokkal veszélyeztetettebbek, mivel elég, ha a fertőzés a bundájukra kerül és mosakodás közben lenyalogatják. A betegséget az ember is hordozhatja a ruháján vagy a cipőjén.
Szerencsére nagyon hatásos vakcina létezik ellen. Az első oltás 9 hetes korban, a másodikat 12 hetesen kapja meg a kölyök, utána elég 2-3 évente ismételni (a kint élő cicákat lehet gyakrabban, a nagyobb fertőzésveszély miatt).

Macskanátha vissza
Két különböző vírus okozza (Feline Rhinotracheitis és a Feline Calici) és egy baktérium (Chlamydia).
Tünetek: tüsszögés, láz, erős orrfolyás, begyulladt szemek. A cica étvágytalanná válik, rohamosan fogyni kezd és kiszárad.
Csak nagyon ritkán okoz halált. Néhány cica, ha egyszer elkapta a macskanáthát hajlamossá válik máskor is megfertőződni. Általában úgy kapják el, ha egy beteg cica rátüsszent.
Van ellen oltás, így a kicsiket először 9 majd 12 hetes korukban oltják be, mely kb. 9-12 hónapos védettséget nyújt. Az oltást érdemes évente megismételni. Mivel a nátha sok féle lehet, egyetlen oltás sem jelent 100%-os védettséget, de segíthet, hogy ne váljon krónikussá a betegség, a tünetek is enyhébbek. Ha a betegség krónikussá válik, a megfázás állandósul, a cica sokat tüsszög, folyik a orra (így továbbadva a betegséget is); illetve ezeknek az állatoknak rendszeres antibiotikumos kezelésre is szükségük van.

Fertőző hashártyagyulladás (FIP) vissza
Sajnos erről a betegségről még mindig nagyon keveset tudunk. Egy koronavírus okozza, amit minden cica magában hordoz, anélkül, hogy bármilyen kellemetlenséget okozna.
Tünetei a gyomorhurut, ami hasmenést okoz. Amikor a koronavírus genetikai változáson megy keresztül, a cica szervezete ellenanyagot termel, így a szervezet rövid időn belül a szervezet elpusztítja a vírust, de hashártyagyulladás is kialakulhat. Ilyenkor az immunösszetevők belekeverednek a véredényekbe és ott gyulladásos elváltozást okoznak.
Tünetek: láz, étvágytalanság, fásultság, általános rossz közérzet.
Két fajtája ismert: a nedves és a száraz.
Nedves: légzési nehézséggel és felpuffadással jár. Sokszor csak boncolás után lehet megállapítani. Élő cicánál érzéstelenítés után, tűvel megszúrják a gyomrot, így ha be volt gyulladva a hashártya vagy a mellhártya, a szúrás helyén sárga, sűrű, ragacsos váladék távozik. Sajnos vérvizsgálattal sem lehetet megkülönböztetni a normál vagy a mutáns koronavírus elleni antitesteket, mert gyakorlatilag minden cica hordozója, vagy kapcsolatba került már a vírussal, ezért gyakran pozitív a vizsgálat eredménye továbbá minden egyednél eltérő a vérben található antitestek száma, sőt időről időre változik.
Száraz: az állatorvos felírhat rá corticosteroidot, de ez csak a betegség lassítására jó, meggyógyulni nem fog a cica.
Létezik ellene oltás, de csak olyan cicáknál hatásos, akik még nem találkoztak a koronavírussal - bár még nem bizonyított, hogy a cicákra veszélytelen-e. Folyamatos kutatások vannak a betegség leküzdése érdekében, de az öröklődés is befolyásolja, mivel az a cica immunrendszere nagyban befolyásolja a betegség kialakulását. A betegség mindig halálhoz vezet, gyógyíthatatlan.

Immunhiányos megbetegedést okozó vírus (FIV) vissza
Más néven macska AIDS. A betegségnek ugyan az az oka, mint az embereknél. Bár a tüneteket lehet enyhíteni egy ideig, a betegség gyógyíthatatlan és halálos. A macska egy másik FIV-vírussal fertőzött macskától kapja el verekedés vagy közösülés közben, de ritkán az anyamacska is megfertőzheti a kicsiket. A fertőzött cica gyakran évekig tünetmentes, de az sem ritka, hogy hirtelen betegedjen meg. A betegséget vérvizsgálattal állapítják meg.
A FIV az immunrendszert támadja, ezért minden már betegségre hajlamos lesz a cica.
Tünetek: súlyvesztés, láz, daganatképződés és hasmenés. Ezen kívül bármilyen fertőzés és gyulladás is kialakulhat.

Macskaleukémia-vírus (FeLV) vissza
Más néven vírusos leukémia, halálos betegség, mely különböző formákban jelenhet meg. Minden fertőzött állat esetében halálos.
Ez is az immunrendszert támadja meg. Nagyon könnyen terjed (de szabad levegőn gyorsan elpusztul), pl. ha fertőzött és az egészséges macska ugyan abból a tálból eszik, ha mosdatják egymást, de az anyamacska is megfertőzheti a kicsiket. Nem minden cica betegszik meg, ha találkozik a vírussal, és az egészséges macskák gyakran nem is kapják el. A gyenge, kicsi és öreg állatoknál a vírus gyorsan szaporodik, de csak a tünetek fertőzés után 3 hónappal mutatkoznak meg, bár az is előfordulhat, hogy 3 ével később jelentkezik.
Tünetek: különböző reprodukciós problémák, tumorok (melyek mellkasi szorítás, bénulást, stb... okozhatnak), de a legismertebb a vérrák.
Mivel az immunrendszert támadja, ezért minden más betegségre is hajlamossá válik a cica. A betegség csak vérvizsgálattal deríthető ki, mivel nem szokatlan hogy a betegség akár 3 évig is lappanghat - tünetek nélkül. Sajnos a vérvizsgálattal sem lehet biztosan megállapítani a betegség jelenlétét, mert az erős szervezet küzd a betegség ellen, ezért a teszt pozitív eredményű lehet és egy későbbi vizsgálat eredménye már negatív lehet. Az is előfordult már, hogy beteg állatnál negatív lett az eredmény. Ezek ellenére még mindig csak a vérvizsgálat segíthet a betegség megállapítására.

Veszettség (hydrophobia) vissza
Minden emlőst megfertőz még az embert is. A vírus az idegrendszert támadja meg. A betegség a beteg állat harapásával fertőz.
Tünetek: a fertőzés után 2-8 héten belül jelentkeznek. Kezdetben a viselkedés változik, a cica retteg, agresszív és nyugtalan. A következő stádiumban az állat mozgása kontrollálatlan, gyakran más állatokat és emberek is megtámad. Ez kb. egy hétig tart, ez idő alatt vírus még gyorsabban továbbadható az agresszió miatt. A végső stádiumban a cica lebénul végül belehal.
Létezik ellene védőoltás, melyet évente meg kell ismételni és a legtöbb országban törvény írja elő a beadását.